Co si myslím o tom, jak učíme (nejen matematiku) na středních školách a na technice - Rektorys, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Jak n00e1zev 010dl00e1nku napov00edd00e1, jedn00e1 se o n00e1zor autora na to, jak00e1 je v00fduka na st0159edn00edch 0161kol00e1ch a technice. Za010d00edn00e1 t00edm, 017ee shrnuje svou zku0161enost z doby, kdy byl je0161t011b 017e00e1kem. Pot00e9 mluv00ed o tom, co u017e v0161echno musel zn00e1t jeho syn na gymn00e1ziu. Jako motivaci pro dal016100ed sv00e9 pokra010dov00e1n00ed vyu017e00edv00e1 cit00e1tu od Karla 010capka: 201e2026byli nejlep016100ed odborn00edci z00e1rove0148 nejlep016100edmi pedagogy. Dovedli pro n00e1s vybrat to d016fle017eit00e9 a nekrmili n00e1s zbyte010dn00fdmi detaily.201c Autor se zam00fd0161l00ed nad t00edm, pro010d je to tak, 017ee 017e00e1ci si maj00ed pamatovat tolik detail016f ze v0161ech p0159edm011bt016f a pak u017e konkr00e9tn011b hovo015900ed o v00fduce matematiky, nejprve na st0159edn00ed 0161kole (jej00ed c00edle a prost0159edky) a pak na technice, p0159i010dem017e pln011b nesouhlas00ed s t00edm, jak se vyu010duje a tvrd00ed, 017ee za ne00fasp011bchy m016f017ee z00e1klad, s kter00fdm studenti p0159ich00e1zej00ed. Z00e1v011brem mluv00ed o sv00e9 knize, kterou napsal, doufaje, 017ee se stane ofici00e1ln00ed u010debnic00ed na 0161kol00e1ch technick00e9ho zam011b0159en00ed."" data-sheets-userformat=""2":4224,"10":2,"15":"Arial"">Jak název článku napovídá, jedná se o názor autora na to, jaká je výuka na středních školách a technice. Začíná tím, že shrnuje svou zkušenost z doby, kdy byl ještě žákem. Poté mluví o tom, co už všechno musel znát jeho syn na gymnáziu. Jako motivaci pro další své pokračování využívá citátu od Karla Čapka: „…byli nejlepší odborníci zároveň nejlepšími pedagogy. Dovedli pro nás vybrat to důležité a nekrmili nás zbytečnými detaily.“ Autor se zamýšlí nad tím, proč je to tak, že žáci si mají pamatovat tolik detailů ze všech předmětů a pak už konkrétně hovoří o výuce matematiky, nejprve na střední škole (její cíle a prostředky) a pak na technice, přičemž plně nesouhlasí s tím, jak se vyučuje a tvrdí, že za neúspěchy může základ, s kterým studenti přicházejí. Závěrem mluví o své knize, kterou napsal, doufaje, že se stane oficiální učebnicí na školách technického zaměření.