Japonské chrámové úlohy - Šimková, Hedvika (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"00davodem 010dl00e1nku je velmi stru010dn00e1 historie japonsk00e9 matematiky a objasn011bn00ed pojm016f wasan a josan. V prvn00ed 010d00e1sti 010dl00e1nku se hovo015900ed o Japonsk00e9 renesan010dn00ed geometrii a matematick00fdch teoretic00edch t00e9 doby a jejich osudech2013 Jo0161ida 0160i010dibei Koju, Seki Kowa a Takebo Kenk00f3. V dal016100ed kapitole Sangaku je vysv011btleno, co tento pojem znamen00e1 (matematick00e9 tabulky), k 010demu slou017e00ed, jak jsou spjaty tyto tabulky spjaty s n00e1bo017eenstv00edm a jejich historie. Z00e1v011brem jsou uvedeny 4 00falohy sangaku, prvn00ed dv011b s 0159e0161en00edm a dal016100ed dv011b s n00e1znakem 0159e0161en00ed."" data-sheets-userformat=""2":4224,"10":2,"15":"Arial"">Úvodem článku je velmi stručná historie japonské matematiky a objasnění pojmů wasan a josan. V první části článku se hovoří o Japonské renesanční geometrii a matematických teoreticích té doby a jejich osudech– Jošida Šičibei Koju, Seki Kowa a Takebo Kenkó. V další kapitole Sangaku je vysvětleno, co tento pojem znamená (matematické tabulky), k čemu slouží, jak jsou spjaty tyto tabulky spjaty s náboženstvím a jejich historie. Závěrem jsou uvedeny 4 úlohy sangaku, první dvě s řešením a další dvě s náznakem řešení.