Charles Babbage (1791-1871) a Ada Lovelace (1815-1852) - Binterová, Helena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek stru010dn011b popisuje Babbagovy osudy a jeho d00edlo. Po setk00e1n00ed s Adou Lovelace s n00ed za010dal spolupracovat a ona cel00e9 jeho d00edlo uspo015900e1dala a opat0159ila koment00e10159i. Charles Babbage se pokusil sestrojit prvn00ed po010d00edta010d v modern00edm slova smyslu, sv00e9 projekty naz00fdval: Diferen010dn00ed stroj a pozd011bji Analytick00fd stroj. Jeho my0161lenky v0161ak p0159edb011bhly technick00e9 mo017enosti jeho doby a proto jeho projekty skon010dily ne00fasp011bchem. 010cl00e1nek v0161ak nepopisuje jen tyto projekty, ale i jeho teorie iterac00ed. Je zde pops00e1n i 017eivot Ady, kter00e1 byla dcerou zn00e1m00e9ho b00e1sn00edka Lorda Byrona."" data-sheets-userformat=""2":4224,"10":2,"15":"Arial"">Článek stručně popisuje Babbagovy osudy a jeho dílo. Po setkání s Adou Lovelace s ní začal spolupracovat a ona celé jeho dílo uspořádala a opatřila komentáři. Charles Babbage se pokusil sestrojit první počítač v moderním slova smyslu, své projekty nazýval: Diferenční stroj a později Analytický stroj. Jeho myšlenky však předběhly technické možnosti jeho doby a proto jeho projekty skončily neúspěchem. Článek však nepopisuje jen tyto projekty, ale i jeho teorie iterací. Je zde popsán i život Ady, která byla dcerou známého básníka Lorda Byrona.