O Matyáši Lerchovi - Binderová, Renata; Lepka, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Dne 3. sprna 2002 uplynulo osmdes00e1t let od smrti vynikaj00edc00edho 010desk00e9ho matematika Maty00e10161e Lercha. Proto je tento 010dl00e1nek v011bnov00e1n vzpom00ednce na n011bj a jeho 017eivotopisu, s d016frazem na skute010dnosti, kter00e9 v00fdznamn011b ovlivnily jeho 017eivot, jako nap015900edklad p00e1d z p016fdy v 6 letech a jeho 00faraz, zji0161t011bn00ed, 017ee nem016f017ee b00fdt st0159edo0161kolsk00fdm u010ditelem, jeho publikace a p0159ijet00ed pracovn00edho m00edsta na Univerzit011b ve 0160v00fdcarsku. 010cl00e1nek je rozd011blen do n011bkolika 010d00e1st00ed podle obdob00ed jeho 017eivota a to: Mlad00e1 l00e9ta, Vysoko0161kolsk00e1 realita, Soukrom00fd docent, Lerchovo p016fsoben00ed ve 0160v00fdcarsku a N00e1vrat do vlasti a z00e1v011br, kde je skute010dn011b pops00e1n z00e1v011br jeho 017eivota."" data-sheets-userformat=""2":4224,"10":2,"15":"Arial"">Dne 3. sprna 2002 uplynulo osmdesát let od smrti vynikajícího českého matematika Matyáše Lercha. Proto je tento článek věnován vzpomínce na něj a jeho životopisu, s důrazem na skutečnosti, které významně ovlivnily jeho život, jako například pád z půdy v 6 letech a jeho úraz, zjištění, že nemůže být středoškolským učitelem, jeho publikace a přijetí pracovního místa na Univerzitě ve Švýcarsku. Článek je rozdělen do několika částí podle období jeho života a to: Mladá léta, Vysokoškolská realita, Soukromý docent, Lerchovo působení ve Švýcarsku a Návrat do vlasti a závěr, kde je skutečně popsán závěr jeho života.