Matematické příběhy (5), Příběh pátý: S jakou přesností měří tachometr? - Hejný, Milan; Tichá, Marie (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek za010d00edn00e1 motiva010dn00edm p015900edb011bhem o chlapc00edch, co b011bhali z00e1vody a m011b0159ili si 010das, ale nem011bli p0159esn011b zm011b0159enou vzd00e1lenost, kterou ub011bhli. Vzd00e1lenost se pak pokou0161eli m011b0159it podle tachometru v aut011b. Kdy017e p0159esn011b v011bd011bli, kdy p0159esko010dil na tachometru kilometr, nebylo to tak slo017eit00e9. Hor016100ed bylo, kdy017e m011b0159ili dlouhou tra0165 bez znalosti tohoto detailu. Je zde p0159edvedeno 0159e0161en00ed za pomoc00ed pokro010dil00e9 geometrie. N00e1sleduje s00e9rie 00faloh, zab00fdvaj00edc00ed se m011b0159en00edm na tachometru. K dispozici jsou nejen v00fdsledky, ale i 0159e0161en00ed."" data-sheets-userformat=""2":4224,"10":2,"15":"Arial"">Článek začíná motivačním příběhem o chlapcích, co běhali závody a měřili si čas, ale neměli přesně změřenou vzdálenost, kterou uběhli. Vzdálenost se pak pokoušeli měřit podle tachometru v autě. Když přesně věděli, kdy přeskočil na tachometru kilometr, nebylo to tak složité. Horší bylo, když měřili dlouhou trať bez znalosti tohoto detailu. Je zde předvedeno řešení za pomocí pokročilé geometrie. Následuje série úloh, zabývající se měřením na tachometru. K dispozici jsou nejen výsledky, ale i řešení.