Edsger Wybe Dijkstra (1930-2002) - Durnová, Helena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Edsger Wybe Dijkstra byl Holandsk00fd program00e1tor, kter00fd se proslavil svoj00ed pr016fkopnickou prac00ed vedouc00ed k00a0ustaven00ed v011bdeck00fdch z00e1klad016f pro v00fdvoj po010d00edta010dov00e9ho softwaru. Nejzn00e1m011bj016100ed algoritmus E.W.Dijkstry je algoritmus pro hled00e1n00ed nejkrat016100ed cesty. Ke konci 010dl00e1nku jsou uvedeny n011bkter00e9 Dijkstrovi odpov011bdi na ot00e1zky t00fdkaj00edc00ed se jeho preferenc00ed. N011bkter00e9 odpov011bdi mohou b00fdt na program00e1tora vcelku p0159ekvapiv00e9."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Edsger Wybe Dijkstra byl Holandský programátor, který se proslavil svojí průkopnickou prací vedoucí k ustavení vědeckých základů pro vývoj počítačového softwaru. Nejznámější algoritmus E.W.Dijkstry je algoritmus pro hledání nejkratší cesty. Ke konci článku jsou uvedeny některé Dijkstrovi odpovědi na otázky týkající se jeho preferencí. Některé odpovědi mohou být na programátora vcelku překvapivé.