Jednotné důkazy „kvadratických“ vět o trojúhelníku - Šimsa, Jaromír (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek pojedn00e1v00e1 o d016fkazech Pythagorovy v011bty, Euklidovy v011bty o v00fd0161ce a o odv011bsn00e1ch pravo00fahl00e9ho troj00faheln00edku a kosinov00e9 v011bty. Tyto d016fkazy vypl00fdvaj00ed z v011bty o mocnosti bodu ke kru017enici a jsou provedeny formou obr00e1zk016f, tzv. d016fkazy beze slov. D00e1le je zde k nalezen00ed d016fkaz Stewartova vzorce, kter00fd tak00e9 plyne z v011bty o mocnosti bodu ke kru017enici."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek pojednává o důkazech Pythagorovy věty, Euklidovy věty o výšce a o odvěsnách pravoúhlého trojúhelníku a kosinové věty. Tyto důkazy vyplývají z věty o mocnosti bodu ke kružnici a jsou provedeny formou obrázků, tzv. důkazy beze slov. Dále je zde k nalezení důkaz Stewartova vzorce, který také plyne z věty o mocnosti bodu ke kružnici.