Otevřené úlohy do státní maturitní zkoušky z matematiky - Zhouf, Jaroslav; Sýkora, Václav (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek popisuje rozd00edl mezi uzav0159enou a otev0159enou 00falohou a charakterizuje jejich z00e1kladn00ed rysy. D00e1le se zam011b0159uje na otev0159en00e9 00falohy, u kter00fdch popisuje jejich z00e1kladn00ed z00e1sady, tak aby 00falohy byli splniteln00e9 pro 017e00e1ky 010dtvrt00fdch ro010dn00edk016f. A n00e1sleduje uk00e1zka p015900edklad016f ze 0161esti t00e9mat, t011bmi jsou: 010c00edseln00e9 mno017einy, Algebraick00e9 v00fdrazy, Rovnice a nerovnice, Funkce, Posloupnosti a Planimetrie. 00dalohy jsou uvedeny bez 0159e0161en00ed a v00fdsledk016f."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek popisuje rozdíl mezi uzavřenou a otevřenou úlohou a charakterizuje jejich základní rysy. Dále se zaměřuje na otevřené úlohy, u kterých popisuje jejich základní zásady, tak aby úlohy byli splnitelné pro žáky čtvrtých ročníků. A následuje ukázka příkladů ze šesti témat, těmi jsou: Číselné množiny, Algebraické výrazy, Rovnice a nerovnice, Funkce, Posloupnosti a Planimetrie. Úlohy jsou uvedeny bez řešení a výsledků.