Matematické příběhy (4) : Příběh čtvrtý - moudrý osel - Hejný, Milan; Tichá, Marie (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"P015900edb011bh D017eaafara, kter00e9mu hod017ea Nasreddino efendi pomohl dob00fdt srdce kr00e1sn00e9 Tustar, t00edm 017ee 201enau010dil201c jeho osla rozum011bt vzd00e1lenostem na ukazatel00edch mezi o00e1zami. V p015900edb011bhu je uk00e1z00e1na aplikace graf016f v re00e1ln00e9m 017eivot011b. Na konci p015900edb011bhu n00e1sleduje 9 00faloh s aplikac00ed tabulek a graf016f."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Příběh Džaafara, kterému hodža Nasreddino efendi pomohl dobýt srdce krásné Tustar, tím že „naučil“ jeho osla rozumět vzdálenostem na ukazatelích mezi oázami. V příběhu je ukázána aplikace grafů v reálném životě. Na konci příběhu následuje 9 úloh s aplikací tabulek a grafů.