Poznámky o neřešitelných úlohách ve škole - Zelinka, Jan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor reaguje n011bkolika pozn00e1mkami na 010dl00e1nek Nerie0161ite013en00e1 00faloha v00a03. ro010dn00edku Z0160 (Kupkov00e1 E., U010ditel matematiky 9 (2001), 228-231). Zam00fd0161l00ed se zde nad p015900edstupem k00a0ne0159e0161iteln00fdm 00faloh00e1m a k d016fkaz016fm jejich ne0159e0161itelnosti, d00e1le polemizuje nad vhodnost00ed p0159eformulov00e1n00ed 00falohy z00a0p016fvodn00edho 010dl00e1nku. Na z00e1v011br je zm00edn011bn d016fkaz sporem jako elegantn00ed prost0159edek matematiky, kter00fd je p015900edstupn00fd v00a0n011bkter00fdch 00faloh00e1ch i 017e00e1k016fm ni017e016100edch ro010dn00edk016f."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autor reaguje několika poznámkami na článek Neriešiteľná úloha v 3. ročníku ZŠ (Kupková E., Učitel matematiky 9 (2001), 228-231). Zamýšlí se zde nad přístupem k neřešitelným úlohám a k důkazům jejich neřešitelnosti, dále polemizuje nad vhodností přeformulování úlohy z původního článku. Na závěr je zmíněn důkaz sporem jako elegantní prostředek matematiky, který je přístupný v některých úlohách i žákům nižších ročníků.