Matematická lingvistika - Sedlačíková, Blanka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Prvn00ed ze s00e9rie 010dl00e1nk016f o matematick00e9 lingvistice pojedn00e1v00e1 o p0159edstaven00ed t00e9to discipl00edny a p0159edstavuje jej00ed t0159i odv011btv00ed (kvantitativn00ed, algebraick00e1 a strojov00e1 lingvistika). Hlavn00ed 010d00e1st 010dl00e1nku je v011bnov00e1na prehistorii matematick00e9 lingvistiky a p0159edstavuje, jak00e9 metody tohoto oboru byly vyu017e00edv00e1ny v00a0obdob00ed od dob st0159edov011bku a017e do prvn00ed poloviny 20. stolet00ed a ukazuje, jak matematick00e1 lingvistika p0159isp011bla nap0159. k00a0rozvoji frekven010dn00ed anal00fdzy nebo k00a0ov011b0159ov00e1n00ed pravosti p00edsemn00fdch dokument016f."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">První ze série článků o matematické lingvistice pojednává o představení této disciplíny a představuje její tři odvětví (kvantitativní, algebraická a strojová lingvistika). Hlavní část článku je věnována prehistorii matematické lingvistiky a představuje, jaké metody tohoto oboru byly využívány v období od dob středověku až do první poloviny 20. století a ukazuje, jak matematická lingvistika přispěla např. k rozvoji frekvenční analýzy nebo k ověřování pravosti písemných dokumentů.