K rozkladu mnohočlenů bez reálných kořenů - Šimša, Jaromír (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor v00a0010dl00e1nku p0159edstavuje metodu, je017e lze vyu017e00edt k00a0rozkladu mnoho010dlen016f 010dtvrt00e9ho stupn011b, kter00e9 nemaj00ed v00a0oboru re00e1ln00fdch 010d00edsel 017e00e1dn00fd ko0159en, na mnoho010dleny ni017e016100edch stup0148016f (pokud takov00fd rozklad existuje) i bez znalosti vzorc016f pro hled00e1n00ed ko0159en016f kvartick00e9ho polynomu. V00a0pr016fb011bhu 0159e0161en00ed vzorov00e9 00falohy je p0159edstaveno n011bkolik zaj00edmav00fdch krok016f, kter00e9 mohou v00fdrazn011b uleh010dit 0159e0161en00ed n011bkter00fdch algebraick00fdch rovnic."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autor v článku představuje metodu, jež lze využít k rozkladu mnohočlenů čtvrtého stupně, které nemají v oboru reálných čísel žádný kořen, na mnohočleny nižších stupňů (pokud takový rozklad existuje) i bez znalosti vzorců pro hledání kořenů kvartického polynomu. V průběhu řešení vzorové úlohy je představeno několik zajímavých kroků, které mohou výrazně ulehčit řešení některých algebraických rovnic.