Kruhová inverze - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Kruhov00e1 inverze je zobrazen00ed, jeho017e zaj00edmavou vlastnost00ed je, 017ee zobrazuje n011bkter00e9 p015900edmky na kru017enice a naopak. Vedle form00e1ln00ed definice jsou v00a0tomto 010dl00e1nku stru010dn011b odvozeny z00e1kladn00ed vlastnosti kruhov00e9 inverze. Je zde tak00e9 pops00e1no, jak kruhov00e1 inverze zobrazuje p015900edmky a kru017enice v00a0r016fzn00fdch poloh00e1ch vzhledem k00a0015900edd00edc00ed kru017enici. Uveden00e9 vlastnosti jsou ilustrov00e1ny na n011bkolika modelov00fdch 00faloh00e1ch dopln011bn00fdch o n00e1zorn00e9 obr00e1zky."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Kruhová inverze je zobrazení, jehož zajímavou vlastností je, že zobrazuje některé přímky na kružnice a naopak. Vedle formální definice jsou v tomto článku stručně odvozeny základní vlastnosti kruhové inverze. Je zde také popsáno, jak kruhová inverze zobrazuje přímky a kružnice v různých polohách vzhledem k řídící kružnici. Uvedené vlastnosti jsou ilustrovány na několika modelových úlohách doplněných o názorné obrázky.