Neriešitelná úloha v 3. ročníku ZŠ - Kupková, Erika (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autorka rozeb00edr00e1 r016fzn00e9 p015900edstupy k 0159e0161en00ed 00falohy pro 3. ro010dn00edk Z0160 a jeho hodnocen00ed u010ditelem. 00daloha nem00e1 0159e0161en00ed, co017e nem00e1 ani u010ditel, ani 017e00e1k p0159edem potvrzeno, nejv011bt016100ed probl00e9m m016f017ee b00fdt, 017ee 017e00e1ci nejsou zvykl00ed na to, 017ee 0159e0161en00edm je i mo017enost: 00faloha nem00e1 0159e0161en00ed. D00e1le je v00a0010dl00e1nku uveden netrivi00e1ln00ed d016fkaz: 00faloha opravdu nem00e1 0159e0161en00ed. Na konci 010dl00e1nku autorka polemizuje s00a0t00edm, zda je nutn00e9 017e00e1k016fm 3. ro010dn00edku p0159edkl00e1dat d016fkaz, kter00fd by ani v011bt0161ina 017e00e1k016f nemusela pochopit, nebo sta010d00ed, aby po ne00fasp011b0161n00e9m 0159e0161en00ed uv011b0159ili, 017ee 00faloha nem00e1 0159e0161en00ed. "" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autorka rozebírá různé přístupy k řešení úlohy pro 3. ročník ZŠ a jeho hodnocení učitelem. Úloha nemá řešení, což nemá ani učitel, ani žák předem potvrzeno, největší problém může být, že žáci nejsou zvyklí na to, že řešením je i možnost: úloha nemá řešení. Dále je v článku uveden netriviální důkaz: úloha opravdu nemá řešení. Na konci článku autorka polemizuje s tím, zda je nutné žákům 3. ročníku předkládat důkaz, který by ani většina žáků nemusela pochopit, nebo stačí, aby po neúspěšném řešení uvěřili, že úloha nemá řešení.