Od Descarta k dynamické geometrii - Lávička, Miroslav (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor v00a0010dl00e1nku uv00e1d00ed v00fdhody vyu017eit00ed po010d00edta010dov00e9ho programu CABRI GEOMETRIE ve v00fduce matematiky, jako t0159eba mo017enost p0159esunu bodu hyperboly, na kterou nav00e1017ee automatick00fd p0159esun cel00e9ho grafu i p0159epo010det pr016fse010d00edk016f a rovnic geometrick00fdch 00fatvar016f. Na za010d00e1tku 010dl00e1nku je uvedeno zad00e1n00ed a postup v00fdpo010dtu 00falohy z00a0Decsartovi Geometrie, d00e1le n00e1sleduje p0159esn00fd postup a v00fdsledky stejn00e9 00falohy 0159e0161en00e9 tentokr00e1t pomoc00ed v00fdpo010detn00ed techniky a ji017e zmi0148ovan00e9ho programu CABRI. Autor upozor0148uje i na dal016100ed mo017enost programu: propojen00ed syntetick00e9 a analytick00e9 geometrie. "" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autor v článku uvádí výhody využití počítačového programu CABRI GEOMETRIE ve výuce matematiky, jako třeba možnost přesunu bodu hyperboly, na kterou naváže automatický přesun celého grafu i přepočet průsečíků a rovnic geometrických útvarů. Na začátku článku je uvedeno zadání a postup výpočtu úlohy z Decsartovi Geometrie, dále následuje přesný postup a výsledky stejné úlohy řešené tentokrát pomocí výpočetní techniky a již zmiňovaného programu CABRI. Autor upozorňuje i na další možnost programu: propojení syntetické a analytické geometrie.