Vyjádření racionálního čísla pomocí egyptských zlomků - Stachovcová, Lada (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autorka se v00a0010dl00e1nku zab00fdv00e1 00falohami zab00fdvaj00edc00edmi se n00e1sleduj00edc00edm probl00e9mem: dan00e9 racion00e1ln00ed 010d00edslo a/b vyj00e1d0159it jako sou010det p0159evr00e1cen00fdch hodnot r016fzn00fdch kladn00fdch 010d00edsel, tj. vyj00e1d0159en00ed 010d00edsla a/b pomoc00ed Egyptsk00fdch zlomk016f. K00a00159e0161en00ed t00e9to 00falohy pou017e00edv00e1 n011bkolik algoritm016f: Fibonacci-Sylvester016fv, Golomb016fv a Erd00f6s016fv. Na konci 010dl00e1nku jsou za0159azeny p015900edklady, p0159i jejich017e 0159e0161en00ed autorka srovn00e1v00e1 vhodnost pou017eit00ed jednotliv00fdch algoritm016f."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autorka se v článku zabývá úlohami zabývajícími se následujícím problémem: dané racionální číslo a/b vyjádřit jako součet převrácených hodnot různých kladných čísel, tj. vyjádření čísla a/b pomocí Egyptských zlomků. K řešení této úlohy používá několik algoritmů: Fibonacci-Sylvesterův, Golombův a Erdösův. Na konci článku jsou zařazeny příklady, při jejichž řešení autorka srovnává vhodnost použití jednotlivých algoritmů.