Ukázka využití počítačů při výuce pravděpodobnosti na gymnáziu (1. část) - Čihák, Michal (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"V00fduku pravd011bpodobnosti je pro lep016100ed pochopen00ed 017e00e1k016f vhodn00e9 za010d00edt experimentov00e1n00edm. 010casovou n00e1ro010dnost experiment016f m016f017eeme v00fdrazn011b sn00ed017eit pomoc00ed po010d00edta010de, kter00fd n00e1m nab00eddne stovky pokus016f b011bhem mnohon00e1sobn011b krat016100edho 010dasov00e9ho 00faseku. 010cl00e1nek nab00edz00ed konkr00e9tn00ed aktivitu ur010denou student016fm st0159edn00edch 0161kol. Studenti 0159e016100ed probl00e9m pom00edchan00fdch klobouk016f mimo jin00e9 pomoc00ed syst00e9mu Famulus. Aktivita p0159edpokl00e1d00e1 p0159edchoz00ed z00e1kladn00ed znalost pr00e1ce s00a0jazykem syst00e9mu. "" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Výuku pravděpodobnosti je pro lepší pochopení žáků vhodné začít experimentováním. Časovou náročnost experimentů můžeme výrazně snížit pomocí počítače, který nám nabídne stovky pokusů během mnohonásobně kratšího časového úseku. Článek nabízí konkrétní aktivitu určenou studentům středních škol. Studenti řeší problém pomíchaných klobouků mimo jiné pomocí systému Famulus. Aktivita předpokládá předchozí základní znalost práce s jazykem systému.