Afinní transformace roviny - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek popisuje n011bkter00e9 vlastnosti afinn00edch transformac00ed roviny (obrazem t015900ed koline00e1rn00edch bod016f jsou op011bt koline00e1rn00ed body, obrazem p015900edmky je p015900edmka, afinity zachov00e1vaj00ed d011blic00ed pom011br) a jejich d016fsledky. D00e1le vysv011btluje pojem osov00e1 afinita, v011btu o rozkladu jin00fdch afinit na osov00e9 afinity a uv00e1d00ed 00falohy, p0159i00a0jejich017e 0159e0161en00ed osovou afinitu vyu017eijeme. "" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek popisuje některé vlastnosti afinních transformací roviny (obrazem tří kolineárních bodů jsou opět kolineární body, obrazem přímky je přímka, afinity zachovávají dělicí poměr) a jejich důsledky. Dále vysvětluje pojem osová afinita, větu o rozkladu jiných afinit na osové afinity a uvádí úlohy, při jejichž řešení osovou afinitu využijeme.