Čtyři kostky. Hlavolam nejen pro dlouhé zimní večery - Durnová, Helena (Učitel matematiky, 2018)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Hlavolam se skl00e1d00e1 ze 4 krychl00ed. Ka017ed00e1 ze 0161esti st011bn ka017ed00e9 krychle je obarvena jednou ze 010dty0159 barev. 00dakolem je postavit kostky do hranolu 1x1x4, aby na bo010dn00edch st011bn00e1ch takto vznikl00e9ho hranolu byly zastoupeny v0161echny 010dty0159i barvy. Ukazuje se zde tak00e9 souvislost s00a0po010dty st011bn obarven00fdmi barvami. Hled00e1n00ed 0159e0161en00ed je provedeno pomoc00ed graf016f. Postup si 010dten00e10159 p0159e010dte v00a0010dl00e1nku."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Hlavolam se skládá ze 4 krychlí. Každá ze šesti stěn každé krychle je obarvena jednou ze čtyř barev. Úkolem je postavit kostky do hranolu 1x1x4, aby na bočních stěnách takto vzniklého hranolu byly zastoupeny všechny čtyři barvy. Ukazuje se zde také souvislost s počty stěn obarvenými barvami. Hledání řešení je provedeno pomocí grafů. Postup si čtenář přečte v článku.