O sestavách s opakováním - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2018)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor, je017e s00e1m je aktivn00ed ve vytv00e10159en00ed u010debnic matematiky pro gymn00e1zia a SO0160, zde poukazuje na pon011bkud odli0161n00e9 odvozen00ed vzorce pro v00fdpo010det k-010dlenn00fdch kombinac00ed s00a0opakov00e1n00edm z00a0n prvk016f. Uv00e1d00ed, jak lze zjistit po010det dvoj010dlenn00fdch kombinac00ed s00a0opakov00e1n00edm ze t015900ed prvk016f. Pro po010det kombinac00ed s00a0opakov00e1n00edm tedy dost00e1v00e1me rekurentn00ed vztah, je017e zde uv00e1d00ed. T00edmto je vzorec odvozen. D00e1le zmi0148uje u010debnici matematiky, jej00ed017e autor byl Eduard 010cech, kde nalezneme pon011bkud odli0161n00fd postup. A d00e1le zmi0148uje, 017ee vlastn011b na n011bkolik desetilet00ed 010cechova u010debnice byla posledn00ed, kde se o kombinac00edch s00a0opakov00e1n00edm v016fbec mluvilo."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autor, jež sám je aktivní ve vytváření učebnic matematiky pro gymnázia a SOŠ, zde poukazuje na poněkud odlišné odvození vzorce pro výpočet k-členných kombinací s opakováním z n prvků. Uvádí, jak lze zjistit počet dvojčlenných kombinací s opakováním ze tří prvků. Pro počet kombinací s opakováním tedy dostáváme rekurentní vztah, jež zde uvádí. Tímto je vzorec odvozen. Dále zmiňuje učebnici matematiky, jejíž autor byl Eduard Čech, kde nalezneme poněkud odlišný postup. A dále zmiňuje, že vlastně na několik desetiletí Čechova učebnice byla poslední, kde se o kombinacích s opakováním vůbec mluvilo.