Školní matematické úlohy staré 1200 let (2) - Mačák, Karel (Učitel matematiky, 2018)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek uv00e1d00ed matematick00e9 00falohy vedouc00ed na soustavu diofantovsk00fdch rovnic. Speci00e1ln011b se v011bnuje Alkulinov00fdm 00faloh00e1m. D00e1le se autor zab00fdv00e1 0159e0161en00edm a rozeb00edr00e1n00edm jednotliv00fdch 00faloh. Uv00e1d00ed zde 0159adu chyt00e1k016f a jin00fdch mo017en00fdch 0159e0161en00ed, ne017e by 010dten00e10159 vyu017eil. Ned00edlnou sou010d00e1st00ed jsou rovn011b017e v00fdsledky 00faloh. Jsou zde zm00edn011bny 2 v011bty. Kdy m00e1 rovnice celo010d00edseln00e9 0159e0161en00ed a jak00fdmi vztahy jsou tyto celo010d00edseln00e1 0159e0161en00ed ur010dena. Na konec tak00e9 uv00e1d00ed jednu 00falohu, je017e 0159e0161en00ed nem00e1."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek uvádí matematické úlohy vedoucí na soustavu diofantovských rovnic. Speciálně se věnuje Alkulinovým úlohám. Dále se autor zabývá řešením a rozebíráním jednotlivých úloh. Uvádí zde řadu chytáků a jiných možných řešení, než by čtenář využil. Nedílnou součástí jsou rovněž výsledky úloh. Jsou zde zmíněny 2 věty. Kdy má rovnice celočíselné řešení a jakými vztahy jsou tyto celočíselná řešení určena. Na konec také uvádí jednu úlohu, jež řešení nemá.