Matematika nad zlato - Veselý, Marek (Učitel matematiky, 2018)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"V00a0t00e9to v0161em zn00e1m00e9 poh00e1dce nejde o zlato, ale pr00e1v011b o matematiku. Jedna dcera toti017e m011bla kr00e1le r00e1da pr00e1v011b jako matematiku. Kr00e1l tedy dceru vyhnal a zak00e1zal v00a0cel00e9m kr00e1lovstv00ed pou017e00edvat 010d00edsel. To se mu v0161ak vymstilo a dal dceru zavolat zp011bt. Ta v0161ak kr00e1li vzk00e1zala p015900edklad, kter00fd se dozv00edte v00a0010dl00e1nku."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">V této všem známé pohádce nejde o zlato, ale právě o matematiku. Jedna dcera totiž měla krále ráda právě jako matematiku. Král tedy dceru vyhnal a zakázal v celém království používat čísel. To se mu však vymstilo a dal dceru zavolat zpět. Ta však králi vzkázala příklad, který se dozvíte v článku.