Matematičky včera a dnes (2) díl druhý, aneb všechny nejsou stejné - Durnová, Helena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"V00a0minulosti bylo pro 017eeny velmi vz00e1cn00e9, kdy017e jim bylo dovoleno v011bnovat se matematice. Musely b00fdt ze 0161lechtick00fdch rodin. Marie Gaetana Agnesi a Emilie Mark00fdza du Chatelet byly jedny z00a0nich. Marie ovl00e1dala ji017e v00a000fatl00e9m v011bku n011bkolik jazyk016f. V00a0roce 1748 byla zvolena do Akademie v011bd a publikovala Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana. V00a0d00edle se zab00fdv00e1 anal00fdzou geometrick00fdch konstrukc00ed, infinitezim00e1ln00edm po010dtem. Zn00e1zornila k0159ivku f nazvanou 010carod011bjnice. Z00edskala tak00e9 medaili od pape017ee Benedikta XIV, kter00fd ji jmenoval profesorkou matematiky v00a0Bologni. Emilie 010d00e1st 017eivota str00e1vila s00a0Voltairem. V00a0roce 1740 vydala knihu Institutions de Physique, kde pod00e1v00e1 systematick00fd v00fdklad Leibnizovy fyziky. P0159elo017eila tak00e9 Newtonovo d00edlo Principia mathematica."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">V minulosti bylo pro ženy velmi vzácné, když jim bylo dovoleno věnovat se matematice. Musely být ze šlechtických rodin. Marie Gaetana Agnesi a Emilie Markýza du Chatelet byly jedny z nich. Marie ovládala již v útlém věku několik jazyků. V roce 1748 byla zvolena do Akademie věd a publikovala Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana. V díle se zabývá analýzou geometrických konstrukcí, infinitezimálním počtem. Znázornila křivku f nazvanou Čarodějnice. Získala také medaili od papeže Benedikta XIV, který ji jmenoval profesorkou matematiky v Bologni. Emilie část života strávila s Voltairem. V roce 1740 vydala knihu Institutions de Physique, kde podává systematický výklad Leibnizovy fyziky. Přeložila také Newtonovo dílo Principia mathematica.