Maturitní zkoušky (1) - Němcová, Martina (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek pojedn00e1v00e1 o maturitn00edch zkou0161k00e1ch a jejich 00farovni. Zab00fdv00e1 se jejich histori00ed na klasick00fdch gymn00e1zi00edch, re00e1lk00e1ch a re00e1ln00fdch gymn00e1zi00edch. Na klasick00fdch gymn00e1zi00edch byla podle prusk00e9ho vzoru zavedena podrovn00e1 st00e1tem kontrolovan00e1 maturitn00ed zkou0161ka. Re00e1lky byly zakl00e1d00e1ny v00a0m00edstech, kde chyb011blo klasick00e9 gymn00e1zium. Od roku 1849 m011bly poskytovat v0161eobecn00e9 st0159edo0161kolsk00e9 vzd011bl00e1n00ed. Re00e1ln00e1 gymn00e1zia se pokusila spojit v00fdhody klasick00fdch gymn00e1zi00ed a re00e1lek. Vznikly jako d016fsledek snah o jednotnou st0159edn00ed 0161kolu."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek pojednává o maturitních zkouškách a jejich úrovni. Zabývá se jejich historií na klasických gymnáziích, reálkách a reálných gymnáziích. Na klasických gymnáziích byla podle pruského vzoru zavedena podrovná státem kontrolovaná maturitní zkouška. Reálky byly zakládány v místech, kde chybělo klasické gymnázium. Od roku 1849 měly poskytovat všeobecné středoškolské vzdělání. Reálná gymnázia se pokusila spojit výhody klasických gymnázií a reálek. Vznikly jako důsledek snah o jednotnou střední školu.