Zlatý řez a co vše s ním souvisí (2) - Veselý, Jiří (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek navazuje na prvn00ed 010d00e1st 0159et011bzov00fdmi zlomky, kter00e9 jsou n00e1strojem nap015900edklad v00a0teorii 010d00edsel. Je zde obsa017een i n00e1vod na d016fkaz, 017ee pro ka017ed00e9 iracion00e1ln00ed 010d00edslo existuje nekone010dn00fd 0159et011bzov00fd zlomek tak, 017ee je tento zlomek ur010den jednozna010dn011b. Racion00e1ln00edm 010d00edsl016fm p0159i0159azuje popsan00fd proces kone010dn00e9 0159et011bzov00e9 zlomky. V00a0dal016100ed 010d00e1sti jsou pops00e1ny vztahy zlat00e9ho 0159ezu s00a0geometrick00fdmi objekty, s00a0mocninn00fdmi 0159adami, s00a0010d00edslem 03c0 ."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek navazuje na první část řetězovými zlomky, které jsou nástrojem například v teorii čísel. Je zde obsažen i návod na důkaz, že pro každé iracionální číslo existuje nekonečný řetězový zlomek tak, že je tento zlomek určen jednoznačně. Racionálním číslům přiřazuje popsaný proces konečné řetězové zlomky. V další části jsou popsány vztahy zlatého řezu s geometrickými objekty, s mocninnými řadami, s číslem Ï .