Pohled na platy učitelů v minulosti - Morkes, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"I v minulosti byly platy u010ditel016f velmi diskutovan00fdm t00e9matem. Autor popisuje zm011bny v odm011b0148ov00e1n00ed u010ditel016f od roku 1785 (kdy se p0159estali u010ditel00e9 za toto povol00e1n00ed odm011b0148ovat pouze natur00e1ln00edmi d00e1vkami). Platy se li0161ily podle m00edsta, druhu 0161koly a pozd011bji i podle praxe, kterou za sebou u010ditel m011bl. 010cl00e1nek zmi0148uje tak00e9 zm011bny v po010dtu hodin, kter00e9 musel u010ditel odpracovat, zaveden00ed do010dasn00e9ho 13. platu nebo pohledy r016fzn00fdch politik016f na u010ditele."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">I v minulosti byly platy učitelů velmi diskutovaným tématem. Autor popisuje změny v odměňování učitelů od roku 1785 (kdy se přestali učitelé za toto povolání odměňovat pouze naturálními dávkami). Platy se lišily podle místa, druhu školy a později i podle praxe, kterou za sebou učitel měl. Článek zmiňuje také změny v počtu hodin, které musel učitel odpracovat, zavedení dočasného 13. platu nebo pohledy různých politiků na učitele.