Finanční matematika v jedné učebnici F. Močníka - Hanáková, Lenka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se v011bnuje u010divu finan010dn00ed matematiky v minulosti a sou010dasnosti. Autorka porovnala obsah u010diva z u010debnice star00e9 v00edce ne017e 100 let s u010divem, kter00e9 se prob00edr00e1 na 0161kol00e1ch v dne0161n00ed dob011b. Pouk00e1zala na rozd00edly v obsahu, p015900edstupu, ale i v metod00e1ch 00faro010den00ed (n011bmeck00e1 obchodn00ed metoda, chekov00e9 015900edzen00ed 2026). Na konkr00e9tn00edch p015900edkladech jsou pops00e1ny postupy po010d00edt00e1n00ed 00faloh z oblasti jednoduch00e9ho i slo017eit00e9ho 00farokov00e1n00ed, kter00e9 byly pou017e00edv00e1ny k vysv011btlen00ed finan010dn00ed matematiky v u010debnici F. Mo010dn00edka."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek se věnuje učivu finanční matematiky v minulosti a současnosti. Autorka porovnala obsah učiva z učebnice staré více než 100 let s učivem, které se probírá na školách v dnešní době. Poukázala na rozdíly v obsahu, přístupu, ale i v metodách úročení (německá obchodní metoda, chekové řízení …). Na konkrétních příkladech jsou popsány postupy počítání úloh z oblasti jednoduchého i složitého úrokování, které byly používány k vysvětlení finanční matematiky v učebnici F. Močníka.