Aritmetické závody - Hejný, Milan; Stehlíková, Naďa (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Auto0159i 010dl00e1nku n00e1m ukazuj00ed cestu, kterou je mo017en00e9 motivovat 017e00e1ky, aby se na v00fduku dan00e9ho t00e9matu t011b0161ili a sami se cht011bli zlep0161ovat. Motivace prob00edh00e1 formou sout011b017ee, kdy 017e00e1ci po010d00edtaj00ed 00falohy takov00e9 obt00ed017enosti, kterou si sami zvol00ed a na kterou se c00edt00ed. 00dalohy jsou naps00e1ny na karti010dk00e1ch, ozna010deny tak, aby bylo z0159ejm00e9, kter00e9 jsou leh010d00ed a kter00e9 t011b017e016100ed. 017d00e1ci si pak vyberou karti010dkou s p015900edslu0161nou n00e1ro010dnost00ed a pust00ed se do 0159e0161en00ed. Jsou omezeni 010dasov00fdm limitem, kter00fd u010ditel p0159edem stanov00ed. Prob00edh00e1 n011bkolik kol v n011bkolikat00fddenn00edch cyklech, aby 017e00e1ci m011bli sami o sob011b p0159ehled, jak se zlep0161ili."" data-sheets-userformat=""2":6530,"4":"1":2,"2":16777215,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autoři článku nám ukazují cestu, kterou je možné motivovat žáky, aby se na výuku daného tématu těšili a sami se chtěli zlepšovat. Motivace probíhá formou soutěže, kdy žáci počítají úlohy takové obtížnosti, kterou si sami zvolí a na kterou se cítí. Úlohy jsou napsány na kartičkách, označeny tak, aby bylo zřejmé, které jsou lehčí a které těžší. Žáci si pak vyberou kartičkou s příslušnou náročností a pustí se do řešení. Jsou omezeni časovým limitem, který učitel předem stanoví. Probíhá několik kol v několikatýdenních cyklech, aby žáci měli sami o sobě přehled, jak se zlepšili.