Geometrické pojetí pravděpodobnosti - Mačák, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor v 010dl00e1nku 0159e016100ed n011bkolik 00faloh z pravd011bpodobnosti pomoc00ed geometrie. Je zde 0159e0161en nap015900edklad Bertrand016fv paradox, kter00fd vyslovil francouzsk00fd matematik Josef Louise Francois Bertrand. Geometrick00fd p015900edstup k 0159e0161en00ed 00faloh z pravd011bpodobnosti je nap015900edklad pro st0159edo0161kol00e1ky vhodn00fdm postupem. Na z00e1v011br 010dl00e1nku jsou uvedeny 010dty0159i 00falohy z pravd011bpodobnosti, kter00e9 jsou 0159e0161eny geometrick00fdm p015900edstupem."" data-sheets-userformat=""2":6530,"4":"1":2,"2":16777215,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autor v článku řeší několik úloh z pravděpodobnosti pomocí geometrie. Je zde řešen například Bertrandův paradox, který vyslovil francouzský matematik Josef Louise Francois Bertrand. Geometrický přístup k řešení úloh z pravděpodobnosti je například pro středoškoláky vhodným postupem. Na závěr článku jsou uvedeny čtyři úlohy z pravděpodobnosti, které jsou řešeny geometrickým přístupem.