Georg Christoph Lichtenberg, fyzik, matematik, astronom, umělecký kritik, publicista a satirik - Bečvář, Jindřich (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek popisuje 017eivot nejv011bt016100edho n011bmeck00e9ho satirika osmn00e1ct00e9ho stolet00ed. Lichtenberg byl mistrem zkratky a aforismu, v00a0jeho liter00e1rn00edm d00edle se satira, ironie a sarkasmus m00eds00ed s00a0moudrost00ed, kritika a 00fato010dnost s00a0lidskost00ed. 0158ada jeho 00favah se t00fdk00e1 v011bdy a v011bdeck00e9ho b00e1d00e1n00ed. Lichtenberg se tak00e9 vyjad0159oval k00a0v00fdchov011b a vzd011bl00e1n00ed a svoji profesi v011bdce a badatele nezap0159el ani p0159i sv00e9 liter00e1rn00ed tvorb011b."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek popisuje život největšího německého satirika osmnáctého století. Lichtenberg byl mistrem zkratky a aforismu, v jeho literárním díle se satira, ironie a sarkasmus mísí s moudrostí, kritika a útočnost s lidskostí. Řada jeho úvah se týká vědy a vědeckého bádání. Lichtenberg se také vyjadřoval k výchově a vzdělání a svoji profesi vědce a badatele nezapřel ani při své literární tvorbě.