Učíme v matematice myslet? - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Tento 010dl00e1nek je upravenou verz00ed refer00e1tu p0159ednesen00e9ho autorem v00a0roce 1996 na semin00e10159i o vyu010dov00e1n00ed matematiky na ni017e016100edch gymn00e1zi00edch v00a0Pardubic00edch. 0158e016100ed jak nahradit transmisivn00ed p015900edstup k00a0vyu010dov00e1n00ed p015900edstupem konstruktivn00edm. C00edlem by m011blo b00fdt, abychom u010dili sp00ed0161e dokazovat, ne017e d016fkazy; definovat pojmy, ne017e reprodukovat definice; 0159e0161it 00falohy, ne017e u010dit hotov00e1 0159e0161en00ed 00faloh; myslet, ne017e u010dit form00e1ln00ed logiku. "" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Tento článek je upravenou verzí referátu předneseného autorem v roce 1996 na semináři o vyučování matematiky na nižších gymnáziích v Pardubicích. Řeší jak nahradit transmisivní přístup k vyučování přístupem konstruktivním. Cílem by mělo být, abychom učili spíše dokazovat, než důkazy; definovat pojmy, než reprodukovat definice; řešit úlohy, než učit hotová řešení úloh; myslet, než učit formální logiku.