Ze starých učebnic – A - Šarounová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek pojedn00e1v00e1 o knize 0160kolka, knize metodick00fdch pokyn016f pro vychovatele i rodi010de z00a0roku 1839, o 017eivot011b jej00edho autorova Janu Franti0161ku Svobodovi, kter00fd ve 0160kolce shrnul sv00e9 n00e1zory a zku0161enosti z00a0pr00e1ce 015900edzen00ed prvn00ed 010desk00e9 opat0159ovny. Jan Svoboda byl pozoruhodn00fd sv00fdm komplexn00edm p015900edstupem k00a0v00fdchov011b i k v00fduce v0161ech p0159edm011bt016f. 010cl00e1nek nab00edz00ed i p00e1r cit00e1t016f z00a0d00edla 0160kolka."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek pojednává o knize Školka, knize metodických pokynů pro vychovatele i rodiče z roku 1839, o životě jejího autorova Janu Františku Svobodovi, který ve Školce shrnul své názory a zkušenosti z práce řízení první české opatřovny. Jan Svoboda byl pozoruhodný svým komplexním přístupem k výchově i k výuce všech předmětů. Článek nabízí i pár citátů z díla Školka.