Malý nápadník - I - Šarounová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek popisuje funkci nomografie a nomogram016f jako takov00fdch. Jako jeden z p015900edklad016f uv00e1d00ed 010dtvere010dkov00fd pap00edr, jako017eto nejjednodu0161016100ed grafick00fd pap00edr se dv011bma syst00e9my 010dar. D00e1le mluv00ed o pr016fse010d00edkov00fdch a spojnicov00fdch nomogramech, nomogramech na sou010det, aritmetick00fd pr016fm011br a sou010din. Na uveden00fdch nomogramech m016f017eeme vyhledat vhodn00e1 geometrick00e1 zobrazen00ed, soum011brnosti, podobnosti 010di stejnolehlost, kter00e9 jsou podkladem pro 201efungov00e1n00ed201c t011bchto grafick00fdch metod."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek popisuje funkci nomografie a nomogramů jako takových. Jako jeden z příkladů uvádí čtverečkový papír, jakožto nejjednodušší grafický papír se dvěma systémy čar. Dále mluví o průsečíkových a spojnicových nomogramech, nomogramech na součet, aritmetický průměr a součin. Na uvedených nomogramech můžeme vyhledat vhodná geometrická zobrazení, souměrnosti, podobnosti či stejnolehlost, které jsou podkladem pro „fungování“ těchto grafických metod.