Jak Frank Wilcoxon pomohl statistikům objevit neparametrické testy II - Emanovský, Petr (Učitel matematiky, 2024)
Mezi často používané neparametrické testy statistické významnosti patří Wicoxonovy testy. Autorem matematického modelu, na kterém jsou tyto testy založeny, je americký statistik Frank Wilcoxon (1892 – 1965). Článek popisuje podstatu a vznik těchto testů, zejména Wilcoxonova dvouvýběrového testu, v matematickém a historickém kontextu.