Geometrické pojetí pravděpodobnosti (1) - Mačák, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"00davod 010dl00e1nku vysv011btluje pojem pravd011bpodobnost. Dal016100ed 010d00e1st 010dl00e1nku se zab00fdv00e1 prvn00edmi pravd011bpodobnostn00edmi tabulkami (00famrtnostn00ed tabulky) ze sedmn00e1ct00e9ho stolet00ed. T0159et00ed 010d00e1st pojedn00e1v00e1 o hrab011bti Buffonovi, kter00fd je pova017eov00e1n, za otce geometrick00e9ho pojet00ed pravd011bpodobnosti. Toto pojet00ed pou017eil k00a00159e0161en00ed n011bkolika 00faloh a nejzn00e1m011bj016100ed z00a0nich je 00faloha o jehle. "" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Úvod článku vysvětluje pojem pravděpodobnost. Další část článku se zabývá prvními pravděpodobnostními tabulkami (úmrtnostní tabulky) ze sedmnáctého století. Třetí část pojednává o hraběti Buffonovi, který je považován, za otce geometrického pojetí pravděpodobnosti. Toto pojetí použil k řešení několika úloh a nejznámější z nich je úloha o jehle.