Omar Chajjám – matematik, astronom, filozof, básník - Bečvář, Jindřich (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Tento 010dl00e1nek pojedn00e1v00e1 o persk00e9m u010denci Omaru Chajj00e1movi, jen017e se zab00fdval matematikou, astronomi00ed, filozofi00ed a b00e1snictv00edm. V00a0matematice se zab00fdval nap015900edklad v00fdpo010dty druh00fdch a t0159et00edch odmocnin, 0159e0161en00edm algebraick00fdch rovnic a geometrick00fdmi konstrukcemi jejich ko0159en016f. Dnes je jeho nejzn00e1m011bj016100edm d00edlem sb00edrka b00e1sn00ed 010cty0159ver016100ed, kter00e1 se do 0161ir016100edho pov011bdom00ed dostala v00a019. stolet00ed d00edky p0159ekladu do angli010dtiny a z00a0kter00e9 je v00a0tomto 010dl00e1nku uvedeno n011bkolik uk00e1zek. "" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Tento článek pojednává o perském učenci Omaru Chajjámovi, jenž se zabýval matematikou, astronomií, filozofií a básnictvím. V matematice se zabýval například výpočty druhých a třetích odmocnin, řešením algebraických rovnic a geometrickými konstrukcemi jejich kořenů. Dnes je jeho nejznámějším dílem sbírka básní Čtyřverší, která se do širšího povědomí dostala v 19. století díky překladu do angličtiny a z které je v tomto článku uvedeno několik ukázek.