Kuželosečka stokrát jinak - Dalecká, Lenka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Ku017eelose010dky jsou geometrick00e9 00fatvary, kter00e9 jsou zn00e1m00e9 u017e p0159es dva tis00edce let. Autorka se v00a0tomto 010dl00e1nku zab00fdv00e1 histori00ed ku017eelose010dek a zm011bn00e1m v00a0p015900edstupu k00a0nim v00a0pr016fb011bhu stolet00ed. Dozv00edme se nap015900edklad, jak z00edskali ku017eelose010dky ve starov011bku sv00e9 n00e1zvy i jak se ve st0159edov011bku s00a0rozvojem matematiky objevovaly nov00e9 zp016fsoby definov00e1n00ed ku017eelose010dek. V00fdznamn00e1 010d00e1st 010dl00e1nku je zam011b0159ena na p015900edstup ke ku017eelose010dk00e1m autor016f 010desk00fdch u010debnic od druh00e9 poloviny 19. stolet00ed."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Kuželosečky jsou geometrické útvary, které jsou známé už přes dva tisíce let. Autorka se v tomto článku zabývá historií kuželoseček a změnám v přístupu k nim v průběhu století. Dozvíme se například, jak získali kuželosečky ve starověku své názvy i jak se ve středověku s rozvojem matematiky objevovaly nové způsoby definování kuželoseček. Významná část článku je zaměřena na přístup ke kuželosečkám autorů českých učebnic od druhé poloviny 19. století.