Famulus 3.5 – matematické a fyzikální modely pro střední školy - Dobešová, Ludmila (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"S00a0rozvojem informa010dn00edch technologi00ed se p0159irozen011b nab00edzej00ed i mo017enosti jejich vyu017eit00ed p0159i v00fduce. Autorka tohoto 010dl00e1nku prezentuje syst00e9m Famulus jako jednu z00a0mo017enost00ed, jak pracovat v00a0hodin00e1ch matematiky a fyziky s00a0po010d00edta010dem k00a0demonstraci matematick00fdch postup016f a fyzik00e1ln00edch jev016f. V00fdhodou tohoto syt00e9mu je, 017ee umo017e0148uje tv016fr010d00ed p015900edstup v00a0jednodu0161e ovladateln00e9m prost0159ed00ed. V00a0010dl00e1nku je nab00eddnuta sb00edrka model016f pro syst00e9m Famulus a je zde seps00e1n p0159ehled nejd016fle017eit011bj016100edch z00a0t011bchto model016f."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">S rozvojem informačních technologií se přirozeně nabízejí i možnosti jejich využití při výuce. Autorka tohoto článku prezentuje systém Famulus jako jednu z možností, jak pracovat v hodinách matematiky a fyziky s počítačem k demonstraci matematických postupů a fyzikálních jevů. Výhodou tohoto sytému je, že umožňuje tvůrčí přístup v jednoduše ovladatelném prostředí. V článku je nabídnuta sbírka modelů pro systém Famulus a je zde sepsán přehled nejdůležitějších z těchto modelů.