O jedné zajímavé posloupnosti - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor se v00a0010dl00e1nku zab00fdv00e1 posloupnost00ed, kter00e1 po vypo010dten00ed jen n011bkolika prvn00edch 010dlen016f nab00edz00ed zaj00edmav00e9 hypot00e9zy. V00a0n00e1sleduj00edc00edm textu pak n00e1zorn011b tyto hypot00e9zy ov011b0159uje a zji01610165uje nap015900edklad, 017ee zadan00e1 posloupnost obsahuje v0161echna p0159irozen00e1 010d00edsla v uveden00e9m tvaru, a tedy i00a0v0161echna prvo010d00edsla. Autor nech00e1v00e1 na 010dten00e10159i, a0165 posoud00ed zaj00edmavost a u017eite010dnost zji0161t011bn00fdch vlastnost00ed a u017eit00fdch postup016f."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autor se v článku zabývá posloupností, která po vypočtení jen několika prvních členů nabízí zajímavé hypotézy. V následujícím textu pak názorně tyto hypotézy ověřuje a zjišťuje například, že zadaná posloupnost obsahuje všechna přirozená čísla v uvedeném tvaru, a tedy i všechna prvočísla. Autor nechává na čtenáři, ať posoudí zajímavost a užitečnost zjištěných vlastností a užitých postupů.