Základní principy bayesovských metod - Mošna, František (Učitel matematiky, 2024)
Tento článek se zabývá základními principy bayesovských postupů založených na Bayesově vzorci a větě o úplné pravděpodobnosti. Představuje tyto formule pro náhodné jevy a pro náhodné veličiny a formou jednoduchých úloh přibližuje myšlenky, které umožňují na základě jednotlivého empirického výsledku odhadovat rozdělení pravděpodobnosti v obecné situaci. V prováděných úvahách je užíváno jedno ze základních pravidel pro pravděpodobnost – tzv. princip indiference. V závěru je na základě bayesovských postupů odvozeno pravidlo následnosti.