Trojúhelníky a posloupnosti (2) - Leischner, Pavel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se zab00fdv00e1 prac00ed s00a0troj00faheln00edky, jejich017e d00e9lky stran tvo015900ed aritmetickou posloupnost. Na za010d00e1tku 010dl00e1nku se autor vrac00ed k00a00159e0161en00ed 00falohy z00a0010dl00e1nku p0159edchoz00edho a uva017euje, jak00fdmi zp016fsoby lze doj00edt k00a00159e0161en00ed. Na z00e1klad011b p0159edchoz00edch 00favah pak odvozuje n011bkolik vztah016f, kter00e9 strany takov00fdch troj00faheln00edk016f spl0148uj00ed. Na z00e1v011br jsou zad00e1ny dv011b 00falohy na d016fkazy, kter00e9 by m011bly v00e9st k00a0prohlouben00ed znalost00ed trigonometrie. "" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek se zabývá prací s trojúhelníky, jejichž délky stran tvoří aritmetickou posloupnost. Na začátku článku se autor vrací k řešení úlohy z článku předchozího a uvažuje, jakými způsoby lze dojít k řešení. Na základě předchozích úvah pak odvozuje několik vztahů, které strany takových trojúhelníků splňují. Na závěr jsou zadány dvě úlohy na důkazy, které by měly vést k prohloubení znalostí trigonometrie.