K úlohám o pěti cestovatelích a dvou symfoniích L. van Beethovena - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor v00a0010dl00e1nku 0159e016100ed dv011b 00falohy z00a0010d. 11 U010ditele matematiky a komentuje, pro010d je jejich rutinn00ed 0159e0161en00ed chybn00e9. Na konkr00e9tn00edm p015900edkladu velmi podrobn011b komentuje prvn00ed 00falohu 201eJeden cestovatel vid00ed do vzd00e1lenosti 24 km, jak daleko uvid00ed 5 cestovatel016f201c, a to v010detn011b 0159e0161en00ed pro jak lich00fd, tak sud00fd po010det osob. Druh00e1 00faloha o zmen0161en00ed po010dtu osob symfonick00e9ho orchestru na kvarteto je prok00e1z00e1na jako nevhodn00e1 pro mechanick00e9 0159e0161en00ed."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autor v článku řeší dvě úlohy z č. 11 Učitele matematiky a komentuje, proč je jejich rutinní řešení chybné. Na konkrétním příkladu velmi podrobně komentuje první úlohu „Jeden cestovatel vidí do vzdálenosti 24 km, jak daleko uvidí 5 cestovatelů“, a to včetně řešení pro jak lichý, tak sudý počet osob. Druhá úloha o zmenšení počtu osob symfonického orchestru na kvarteto je prokázána jako nevhodná pro mechanické řešení.