Co lze nalézt ve starých učebnicích matematiky - Zralíková, Vlaďka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autorka se ve sv00e9m p015900edsp011bvku zab00fdv00e1 zad00e1n00edmi slovn00edch 00faloh, kter00e1 na sou010dasn00fdch 0161kol00e1ch 010dasto neodpov00eddaj00ed realit011b a doch00e1z00ed tak k00a0n00edzk00e9 motivaci 017e00e1k016f. Jako p015900edklad spojen00ed slovn00edch 00faloh se skute010dn00fdmi ka017edodenn00edmi probl00e9my p0159ipom00edn00e1 historick00e9 po010detnice, kter00e9 obsahuj00ed i cen00edky r016fzn00e9ho zbo017e00ed 010di j00edzdn00ed 015900e1dy a sna017e00ed se tak v00a0017e00e1c00edch podpo0159it p0159edstavu, 017ee matematika je oborem veskrze praktick00fdm."" data-sheets-userformat=""2":14592,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial","16":10">Autorka se ve svém příspěvku zabývá zadáními slovních úloh, která na současných školách často neodpovídají realitě a dochází tak k nízké motivaci žáků. Jako příklad spojení slovních úloh se skutečnými každodenními problémy připomíná historické početnice, které obsahují i ceníky různého zboží či jízdní řády a snaží se tak v žácích podpořit představu, že matematika je oborem veskrze praktickým.