Z kalendáře dějin matematiky - Šolcová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"V 010dl00e1nku jsou pops00e1ny nejd016fle017eit011bj016100ed objevy a teorie zn00e1m00fdch sv011btov00fdch matematik016f. Pat015900ed mezi n011b Mikol00e10161 Kopern00edk a jeho heliocentrick00e1 p0159edstava 010di jeho matematick00e1 pr00e1ce O stran00e1ch, 00fahlech troj00faheln00edk016f, jak rovinn00fdch, tak sf00e9rick00fdch, d00e1le je zde zm00edn011bn David Hilbert a jeho pr00e1ce t00fdkaj00edc00ed se teorie invariant016f a teorie integr00e1ln00edch rovnic. J. B. J. Fourier se zab00fdval teori00ed tepla, teori00ed parci00e1ln00edch diferenci00e1ln00edch rovnic a dok00e1zal v011btu o po010dtu re00e1ln00fdch ko0159en016f algebraick00e9 rovnice v dan00e9m intervalu. Dal016100edm zm00edn011bn00fdm je Tulio Levi-Civita, kter00fd podle slov A. Einsteina pomohl svou prac00ed Metody absolutn00edho diferenci00e1ln00edho po010dtu a jejich aplikace k matematick00e9 formulaci obecn00e9 teorie relativity. Posledn00edm zm00edn011bn00fdm je J. F. Kulik, kter00fd vypracoval tabulky d011blitel016f v0161ech 010d00edsel ned011bliteln00fdch 2, 3, 5 a obsahuj00edc00ed prvo010d00edsla do 100 330 201 a jin00fdch tabulek."" data-sheets-userformat=""2":14592,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial","16":10">V článku jsou popsány nejdůležitější objevy a teorie známých světových matematiků. Patří mezi ně Mikoláš Koperník a jeho heliocentrická představa či jeho matematická práce O stranách, úhlech trojúhelníků, jak rovinných, tak sférických, dále je zde zmíněn David Hilbert a jeho práce týkající se teorie invariantů a teorie integrálních rovnic. J. B. J. Fourier se zabýval teorií tepla, teorií parciálních diferenciálních rovnic a dokázal větu o počtu reálných kořenů algebraické rovnice v daném intervalu. Dalším zmíněným je Tulio Levi-Civita, který podle slov A. Einsteina pomohl svou prací Metody absolutního diferenciálního počtu a jejich aplikace k matematické formulaci obecné teorie relativity. Posledním zmíněným je J. F. Kulik, který vypracoval tabulky dělitelů všech čísel nedělitelných 2, 3, 5 a obsahující prvočísla do 100 330 201 a jiných tabulek.