Zamyšlení nad školami - Šaroundová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek o nespokojenosti ve0159ejnosti se 0161kolstv00edm, nedostate010dn00e9ho optimismu pedagog016f. Kritika medializovan00e9 svobody a demokracie ve 0161kol00e1ch. Ona svoboda a dobrovolnost sice zn00ed velice humanisticky, ale d011bti se mus00ed u010dit p0159edev016100edm zodpov011bdnosti a povinnostem u017e od mala. Pokud se hovo015900ed o 0161kolstv00ed v zahrani010d00ed, pak je p0159ekl00e1d00e1na ve0159ejnosti pouze p015900edjemn00e1 010d00e1st. Na druh00e9 stran011b vysp011bl00e9 st00e1ty jsou 010d00edm v00edce nespokojeni se sv00fdm 0161kolstv00edm, nev00edme tak00e9 o probl00e9mech a v00fdchov011b nezvladateln00fdch 017e00e1k016f, o pot00ed017e00edch absolvent016f alternativn00edch 0161kol se za0159azen00edm do norm00e1ln00edch, o n00e1silnostech a r016fstu analfabetismu v USA a podobn011b. Pro 00fasp011b0161nost na0161eho 0161kolstv00ed u ve0159ejnosti je pot0159eba p011bstovat dobr00e9 0161koly pro v0161echny d011bti, d00e1t u010ditel016fm klid k pr00e1ci a spravedliv011b ocenit jejich 00fasil00ed."" data-sheets-userformat=""2":14592,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial","16":10">Článek o nespokojenosti veřejnosti se školstvím, nedostatečného optimismu pedagogů. Kritika medializované svobody a demokracie ve školách. Ona svoboda a dobrovolnost sice zní velice humanisticky, ale děti se musí učit především zodpovědnosti a povinnostem už od mala. Pokud se hovoří o školství v zahraničí, pak je překládána veřejnosti pouze příjemná část. Na druhé straně vyspělé státy jsou čím více nespokojeni se svým školstvím, nevíme také o problémech a výchově nezvladatelných žáků, o potížích absolventů alternativních škol se zařazením do normálních, o násilnostech a růstu analfabetismu v USA a podobně. Pro úspěšnost našeho školství u veřejnosti je potřeba pěstovat dobré školy pro všechny děti, dát učitelům klid k práci a spravedlivě ocenit jejich úsilí.