Návštěva učňovských škol v Rakousku - Waldek, Vilém (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Na z00e1v011br roku 1992 se konala n00e1v0161t011bva 010desk00fdch u010ditel016f matematiky a fyziky SOU u010d0148ovsk00fdch za015900edzen00ed Horn00edho Rakouska. Tato exkurze m011bla za c00edl porovnat v00fdchovn011b vzd011bl00e1vac00ed pr00e1ce na0161ich a rakousk00fdch u010ditel016f. Bylo zji0161t011bno, 017ee v00fduka v Rakousku se od t00e9 na016100ed li016100ed a to v organizaci teoretick00e9 a praktick00e9 v00fduky. Teorie prob00edh00e1 po dobu 8-10 t00fddn016f, 015900e1dov011b 9 vyu010dovac00edch hodin denn011b. Ve zbytku 0161koln00edho roku studenti nastupuj00ed do spole010dnost00ed, ve kter00fdch prok00e1017eou, co se nau010dili. Zam011bstnavatel00e9 aktivn011b p0159isp00edvaj00ed na studium. V00fduka matematiky zde m00e1 formu praktick00e9 vyu017eitelnosti v podob011b obchodn00ed matematiky a nebo je sou010d00e1st00ed odborn00e9ho p0159edm011btu."" data-sheets-userformat=""2":14592,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial","16":10">Na závěr roku 1992 se konala návštěva českých učitelů matematiky a fyziky SOU učňovských zařízení Horního Rakouska. Tato exkurze měla za cíl porovnat výchovně vzdělávací práce našich a rakouských učitelů. Bylo zjištěno, že výuka v Rakousku se od té naší liší a to v organizaci teoretické a praktické výuky. Teorie probíhá po dobu 8-10 týdnů, řádově 9 vyučovacích hodin denně. Ve zbytku školního roku studenti nastupují do společností, ve kterých prokážou, co se naučili. Zaměstnavatelé aktivně přispívají na studium. Výuka matematiky zde má formu praktické využitelnosti v podobě obchodní matematiky a nebo je součástí odborného předmětu.