Srovnání výuky matematiky na jednotlivých typech středních škol z hlediska přijímací zkoušky z matematiky na VŠE v Praze v r. 1992 - Coufal, Jan; Voříšek, Jan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"V 010dl00e1nku je uvedena jedna z variant (Y3) p0159ij00edmac00edho testu na V0160E a z00e1sady jeho hodnocen00ed. Kv016fli vysok00e9mu z00e1jmu uchaze010d016f ke studiu na V0160E a nedostate010dn00e9 kapacit011b 0161koly bylo t0159eba zav00e9st p0159ij00edmac00ed zkou0161ku formou testov00e1n00ed znalost00ed z matematiky, ciz00edho jazyka s t00edm, 017ee byl br00e1n ohled na v00fdsledek u maturity. D00edky v00fdsledk016fm z testu bylo mo017en00e9 vysledovat 00farove0148 vzd011bl00e1n00ed v matematice u absolvent016f gymn00e1zi00ed, obchodn00edch akademi00ed a st0159edn00edch pr016fmyslov00fdch 0161kol. Je nutn00e9 tak00e9 poznamenat, 017ee 00fasp011b0161n00e9 zvl00e1dnut00ed p0159ij00edmac00edho testu je ukazatelem zvl00e1dnut00ed prvn00edho ro010dn00edku na V0160."" data-sheets-userformat=""2":14592,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial","16":10">V článku je uvedena jedna z variant (Y3) přijímacího testu na VŠE a zásady jeho hodnocení. Kvůli vysokému zájmu uchazečů ke studiu na VŠE a nedostatečné kapacitě školy bylo třeba zavést přijímací zkoušku formou testování znalostí z matematiky, cizího jazyka s tím, že byl brán ohled na výsledek u maturity. Díky výsledkům z testu bylo možné vysledovat úroveň vzdělání v matematice u absolventů gymnázií, obchodních akademií a středních průmyslových škol. Je nutné také poznamenat, že úspěšné zvládnutí přijímacího testu je ukazatelem zvládnutí prvního ročníku na VŠ.