Humanizace výuky a matematika - Nečas, Jindřich (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek poukazuje na postaven00ed matematiky v dne0161n00edm 0161kolstv00ed. Lid vol00e1 po pos00edlen00ed humanitn00edch p0159edm011bt016f na 00fakor p015900edrodov011bdn00fdch a matematiky. Matematika je vyu010dov00e1na formou n00e1cviku ur010dit00fdch 0161ablon, kter00e9 jdou vyhledat v tabulk00e1ch. Matematika je deduktivn00ed v011bda - u017e00edv00e1n00ed intuice, imitace profesion00e1l016f s vhodn011b zvolen00fdmi metodami. U010ditel00e9 by m011bli 017e00e1ky v00e9st k pocitu 00fa017easu nad n011bkter00fdmi matematick00fdmi skute010dnostmi (zlat00fd 0159ez, univerz00e1lnost Ludolfova 010d00edsla aj.). Posl00e1n00edm 0161koly je formovat z 017e00e1k016f dobr00e9 poslucha010de a nikoliv 0161patn00e9 po010d00edta010de."" data-sheets-userformat=""2":14592,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial","16":10">Článek poukazuje na postavení matematiky v dnešním školství. Lid volá po posílení humanitních předmětů na úkor přírodovědných a matematiky. Matematika je vyučována formou nácviku určitých šablon, které jdou vyhledat v tabulkách. Matematika je deduktivní věda - užívání intuice, imitace profesionálů s vhodně zvolenými metodami. Učitelé by měli žáky vést k pocitu úžasu nad některými matematickými skutečnostmi (zlatý řez, univerzálnost Ludolfova čísla aj.). Posláním školy je formovat z žáků dobré posluchače a nikoliv špatné počítače.