Manhattanská a maximová metrika v úlohách školské geometrie - Moravcová, Vlasta; Skálová, Zuzana (Učitel matematiky, 2024)
Cílem článku je představit sérii úloh, v nichž mají žáci za úkol najít de facto množiny bodů dané vlastnosti v rovině, pracují však se vzdálenostmi na principu manhattanské či maximové metriky. Úlohy jsou vhodné již pro žáky základních škol, jejich gradací však lze tvořit úlohy vhodné i pro žáky starší. V článku je také připomenuta potřebná matematická teorie, kterou sice žáci k řešení úloh znát nemusí, avšak pedagog by s ní měl být obeznámen.