Rituální geometrie védských Indů jako inspirace pro učitele matematiky - Bogan, Petr (Učitel matematiky, 2016)
Śulba sūtry, neboli „pravidla pro provaz”, jsou určeny ke stanovení pravidel pro vytyčování různých obětních oltářů, přístřešků a ploch pro obětní ohně. Tato část védské kultury obsahuje specifickou, přibližně tři tisíce let starou rituální geometrii. Konstrukce, jako například sčítání, odčítání čtverců nebo transformace zachovávající obsah obrazců, jsou prováděny pomocí provazu a dřevěných tyček. Článek prezentuje některá geometrická pravidla popsaná ve zmíněných textech a nabízí je jako zajímavé nástroje pro učitele matematiky.